Včelí mise KASTT

Blahopřejeme, jestli jste na této stránce, nejspíš v ruce držíte skleničku s medem a logem KASTT. Než jej ochutnáte, budeme rádi, když si přečtete jeho příběh. Vychutnejte si jej stejně jako každou lžičku, která vznikla díky skvělému nápadu našeho týmu z výrobního závodu ve Svobodných Dvorech.

Společně jsme v roce 2025 stočili historicky prvních 100 kilogramů medu. A věříme, že rozhodně nejsou poslední. Proč jsme se vůbec do včelího dobrodružství pustili?

Podpora biodiverzity

Náš výrobní závod je na okraji Hradce Králové. Příroda to okolo nás nemá vůbec lehké. Zástavba, nedaleko čtyřproudová silnice, výrobní areál a další podniky. Tak proč jí nepomoct? To byl první nápad.

Parta včelařů ve firmě

Bez včelařů by to nešlo a my je máme přímo mezi námi. Věděli jsme tedy do čeho jdeme. K partě, která měla se včelařením zkušenosti, se časem přidala další skupina nadšenců.

Skvělý team building

Až mrknete na časovou osu našeho včelího dobrodružství, uvidíte, že do práce se včelami se během dvou let zapojily už řádově desítky lidí. Tahle výzva je pro nás i skvělý teambuilding.

Jak šel čas se včelami v KASTT?

Září 2023

Rodí se nápad na pořízení firemních včel během VINCI Environment Day 2023 – z hlavy dvou našich konstruktérů, Ondřeje Buriána a Jiřího Olexy, kteří včelaří i ve volném čase. Po krátké debatě projekt schvaluje i vedení společnosti.

Listopad 2023

Připravujeme základy pro nové včelíny u parkoviště pro zákazníky.
Do práce se zapojujeme napříč firmou – od kanceláří po výrobu. Děkujeme všem, kdo přiložili ruku k dílu, zejména Ivetě Chráskové a Petrovi Martinů. Zároveň natíráme včelíny „kasťáckou barvou“, o což se stará Zdeněk Doležal.

Březen 2024

Připravujeme rámky pro budoucí obyvatele úlů – společnými silami Jiří VejrochFilip Polívka a Jiří Votřel z vývoje.

Duben 2024

Osazujeme první dvě včelstva a sledujeme, jak se novým obyvatelům na našem pozemku líbí.

Červen 2024

Rozšiřujeme včelín o další dvě včelstva – čtyři úly už pěkně bzučí.

Červenec 2024

Provádíme pravidelné kontroly včelstev a děláme první fotky z provozu.

Květen 2025

Přichází velký okamžik – stáčíme první med! Na sladké práci, která je spíš za odměnu, se podílejí Věra Čečková a Ondřej Burián.

Červenec 2025

Pokračujeme v letním stáčení medu, tentokrát ve spolupráci Věry a Barbory Behanové z obchodního oddělení. Celkově získáváme cca 100 kg medu za první rok.

Srpen 2025

Po posledním stáčení krmíme včelstva cukrovým roztokem, abychom je připravili na zimu.
Do každého úlu dodáváme přibližně 20 kg cukru – letos celkem 84 kg. Včely si poté užívají klidnější období a sbírají poslední zbytky toho, co příroda nabízí.

Říjen – listopad 2025

Provádíme léčení včelstev proti roztočům, aby byla silná a zdravá i pro další sezónu.
Po této fázi mají včely zasloužený zimní odpočinek až do konce března.

Listopad 2025

Ve výdejně obědů už Hanka Hlavatá chystá sklenice a pomáhá i s úklidem po jejich plnění. Dárky s naším medem pro zákazníky a kolegy balíme s péčí a úsměvem – Bára, Věra, Vlasta Ulrichová a Radka Šulcová zajišťují, aby každý balíček udělal radost.  

A co bude dál?

O zdraví včel se stará hlavně Jiří Olexa, o med a vše kolem něj Ondra Burián. Do budoucna chceme rozšířit náš tým o dalšího včelaře, který se zapojí do péče o naše firemní úly. Tak nám držte palce a dobrou chuť!